el +30 23940 20531 +30 2310 553147 info@ioletravel.gr

Ημερήσια εκδρομή: Καθαρά Δευτέρα στη Γουμένισσα με Σαρακοστιανά και Χάλκινα 18/03/24

0
Κόστος
Από15 €
Κόστος
Από15 €
Για κρατήσεις επικοινωνήστε με το γραφείο μας

Προσθήκη κράτησης

Αποθήκευση στα αγαπημένα

Adding item to wishlist requires an account

132
Λεπτομέρειες εκδρομής

Άφιξη & Αναχώρηση

Λαγκαδάς και Θεσσαλονίκη

Ώρα αναχώρησης

Λαγκαδάς 07:15

Δημαρχείο Σταυρούπολης 07:45

Άγαλμα Βενιζέλου 08:00

Ανάλογα με τις συμμετοχές θα διαμορφωθούν και οι ενδιάμεσες στάσεις.

Στην τιμή περιλαμβάνονται

  • Μεταφορά με πολυτελές, ασφαλές πούλμαν του γραφείου μας και οι ενδιάμεσες μετακινήσεις.
  • Έμπειρος αρχηγός - συνοδός του γραφείου.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται

  • Γεύματα, ποτά.
  • Ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.
Πρόγραμμα
 
Σε μια από τις ομορφότερες πλαγιές του όρους Πάικου, πάνω από τον οικισμό Πενταλόφου, σε υψόμετρο 700 μ. στέκεται αγέρωχο μέσα στο δάσος το δυναμικό μοναστήρι (Ιερό Κοινόβιο) του Οσίου Νικόδημου του Αγιορείτη, μετόχι της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους που θεμελιώθηκε το 1981.
Ο κεντρικός ναός είναι διπλός και το άνω επίπεδο του είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόδημο, ενώ το ισόγειο τμήμα στους Αγίους Ραφαήλ, Ειρήνη και Νικόλαο. Εκεί για πρώτη φορά μεταφέρθηκε εκτός Αγίου Όρους, η ιερή κάρα του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτη, προστάτη της μονής, μιας μεγάλης προσωπικότητας του νεότερου ελληνισμού, του πολυγραφότερου εκκλησιαστικού συγγραφέα του 18ου και 19ου αιώνα.
🪁
Η Γουμένισσα γιορτάζει την «Καθαρά Δευτέρα» με πατροπαράδοτη φασολάδα, σαρακοστιανά, κρασί και τα ξακουστά Χάλκινα, με μαζική προσέλευση επισκεπτών να εισρέουν από τις πρώτες πρωινές ώρες κατακλύζοντας το ιστορικό κέντρο της κωμόπολης. Η μεγάλη γιορτή γίνεται στην Μικρή πλατεία όπου και υπάρχει μεγάλος χώρος για την διανομή των σαρακοστιανών και των χορευτικών.
🪁
Εκτός απ’ την Μικρή πλατεία, που γιορτάζεται επίσημα η καθαρά Δευτέρα, υπάρχει και μια άλλη μικρή πλατεία, ίσως πλατεία ηρώων, όπου συναντήσαμε πιο παραδοσιακά χάλκινα και πιο πλούσια σκιά για να προστατευτούμε απ την μεγάλη ηλιοφάνεια. Κι εδώ η διασκέδαση χτύπησε κόκκινο. Τα μαγαζιά πρόσφεραν στους πελάτες τους δωρεάν την παραδοσιακή φασολάδα μαζί με λαγάνα. Και λίγο παραπάνω υπάρχει η μεγάλη πλατεία με το γνωστό σιντριβάνι, δώρο των Γάλλων στρατιωτών που έσφυζε από κόσμο στις καφετέριες και τα φαγάδικα .

Προσθήκη κράτησης