Αναχωρούμε για την Καστοριά με τις απαραίτητες στάσεις καθ’οδόν. Με την άφιξη στην Καστοριά θα παρακολουθήσουμε το έθιμο των Θεοφανείων. Η ρίψη του Σταυρού πραγματοποιείται στην λίμνη της Καστοριάς στην περιοχή «Σταυρός», η στην ιερά μονή της Παναγίας της Μαυριωτίσσης.
Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Μεσοποταμίας έρχονται στην Καστοριά και παρουσιάζουν το πατροπαράδοτο δρώμενο από την πλατεία Αποδήμων Καστοριανών έως το Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας.
Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων, ένα από τα πιο γνωστά δρώμενα του εορταστικού δωδεκαημέρου, ξεκινά την επόμενη των Χριστουγέννων και διαρκεί έως και λίγο μετά την εορτή των Φώτων. Οι χορευτικοί θίασοι των Μωμόγερων αποτελούνται από μια ομάδα νεαρών που είναι οι χορευτές ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές όπου πειθαρχούν στις εντολές και εκτελούν παραγγέλματα του αρχηγού της ομάδας. Επίσης τη νύφη και τον διάβολο ή κάποιον ντυμένο ως γέρο που κατά τη διάρκεια του δρώμενου θα προσπαθήσει να κλέψει την νύφη. Το κλέψιμο της νύφης είναι κοινό, το συναντά κανείς σε όλους τους θιάσους και τις παραλλαγές του εθίμου και συμβολίζει, όπως λέγεται, την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Το περιεχόμενο των παραστάσεων του θιάσου είναι κατά κανόνα κωμικό και ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λάβει και κοινωνικές διαστάσεις, συνοδεία της ποντιακής λύρας οι Μωμόγεροι χορεύουν και τραγουδούν παρέα με τον κόσμο.
Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε “Σουαρέ Ραγκουτσαριών” από το μπουλούκι «Μπέτσκες Company» στην περιοχή Κούνιες (νότια παραλία), ώρα 14:00. Τα Ραγκουτσάρια, όπως ονομάζονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Καστοριά. Γιορτάζονται κάθε χρόνο από την ημέρα των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται 2 ημέρες μετά, στις 8 του μήνα μέσα σε ατμόσφαιρα πανηγυρική. Στην ουσία πρόκειται για αναβίωση Διονυσιακών τελετών, οι οποίες διενεργούνταν από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των Καστοριανών, πρόκειται για γιορτή η οποία έχει ως σκοπό να να κλείσει η χρονιά ξορκίζοντας τα προβλήματα.
Η προέλευση του ονόματος Ραγκουτσάρια είναι από το λατινικό “rogatores” που σημαίνει «ζητιάνοι». Ο λόγος που το όνομα των εκδηλώσεων έχει αυτές τις ρίζες είναι γιατί οι μεταμφιεσμένοι (κατά την παράδοση) ζητούν από τους νοικοκύριδες να τους δώσουν δώρα για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Τα «μπουλούκια» γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν κεράσματα, φιλοδωρήματα και δώρα. Έπειτα, μεταμφιεσμένοι πίσω από προβιές και χειροποίητες μάσκες φροντίζουν να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα.
Αναχώρηση για τον τόπο μας γύρω στις 17:30 με τις καλύτερες αναμνήσεις!