Μετά την απαραίτητη στάση για καφεδάκι, φτάνουμε στο φημισμένο οινοποιείο “Κτήμα Παυλίδη” στα Κοκκινόγεια Δράμας. Δημιουργήθηκε το 1998 από τον Χριστόφορο Παυλίδη, ο οποίος μετά από επίμονη αναζήτηση επέλεξε αυτήν την περιοχή για την εγκατάσταση του αμπελώνα και του οινοποιείου του. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Κτήματος Παυλίδη βρίσκονται στις περιοχές των Κοκκινογείων και Περιχώρας Δράμας. Και οι δύο αυτές περιοχές ήταν γνωστές για τα αμπελοτόπια τους από την αρχαιότητα ακόμη, και μέχρι τα μισά του περασμένου αιώνα. Κύριος στόχος του Κτήματος Παυλίδη είναι η παραγωγή εκλεκτών οίνων από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, που φέρουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του terroir της περιοχής. -Διαθέτει αμπελώνα 650 στρεμμάτων, όπου καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, με σκοπό τον έλεγχο της ποιότητας σε κάθε στάδιο. Με σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές (όπως η άρδευση στα πρότυπα του RDI με την υποστήριξη δυο ιδιόκτητων μετεωρολογικών σταθμών), προσεγγίζεται η βέλτιστη ωριμότητα, ενώ, ο οινολογικός εξοπλισμός επιλέγεται αυστηρά με αρχή την προστασία της πρώτης ύλης, του σταφυλιού και των προϊόντων του. Πρόκειται για ένα οινοποιείο από τα λίγα στην Ελλάδα που πραγματοποιούν νυχτερινό τρύγο. Ο εξειδικευμένος ξεναγός θα μας παρουσιάσει την ιστορία των πολυβραβευμένων οίνων που έκαναν διάσημο το Κτήμα Παυλίδη. Ένας ιδιαίτερος χώρος, εκεί όπου ο πολιτισμός των εικαστικών τεχνών, γίνεται ένα με την κουλτούρα του οίνου. Η επόμενη στάση μας είναι εξίσου εντυπωσιακή. Είναι το Σπήλαιο του Αγγίτη ποταμού με λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες όπου ο επισκέπτης κινείται σε ένα διάδρομο πάνω στο ποτάμι αντίθετα με τη ροή των ορμητικών νερών. Την ομορφιά της εικόνας συμπληρώνει ένας μεγάλος υδραυλικός τροχός που κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής στην οθωμανική περίοδο. Επόμενος προορισμός μας το μοναδικό Σπήλαιο του Αγγίτη. Το σπήλαιο είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου (με μήκος 11 χιλιόμετρα) και βρίσκεται στο δήμο Προσοτσάνης Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων. Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό. Στον υπόγειο ποταμό του σπηλαίου καταλήγουν μεταξύ άλλων, τα νερά του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου. Είναι γνωστό και με το όνομα σπήλαιο Μααρά, η ετυμολογία του οποίου είναι είτε από τα αραβικά και σημαίνει μικρό σπήλαιο είτε από τα εβραϊκά που σημαίνει νερό από το βουνό. Ένα πολύ μικρό κομμάτι του σπηλαίου στην έξοδο του ποταμού ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί επίσης μοναδικά είδη ψαριών, όπως η μπριάνα και το τυλινάρι σε βάθη 6.500 μέτρων[, καθώς και ένα μοναδικό είδος ημιδιάφανης πετροκαραβίδας σε βάθος 7.100 μέτρων από την επιφάνεια του σπηλαίου. Στο σπήλαιο έχει αναφερθεί η ύπαρξη διάφανων ψαριών. Θα ζήσουμε μια ξενάγηση μιας ώρας μέσα στους χώρους του σπηλαίου από εξειδικευμένο ξεναγό! Καταλήγουμε στην σημερινή μας περιπλάνηση στην πανέμορφη Δράμα .Εκεί θα επισκεφτούμε την αλλαντοποιία της βόρειας Ελλάδας Sary . Η οικογένεια ήρθε στην Ελλάδα το 1890, έχοντας στις αποσκευές της παραδοσιακές συνταγές για παστουρμάδες, σουτζούκια, σαλάμια και πολλές άλλες καραμανλίδικες και πολίτικες συνταγές. Από το 1938 εγκαταστάθηκε στη Δράμα και ξεκίνησε το πρώτο της εργαστήριο. Σήμερα η τέταρτη γενιά συνεχίζει ακολουθώντας και προσαρμόζοντας τις συνταγές του παππού στις απαιτήσεις του σήμερα σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, πιστοποιημένες με ISO & HACCP. Στην συνέχεια χρόνος ελεύθερος στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας που αποτελεί μία ειδυλλιακή τοποθεσία στο κέντρο της πόλης με πηγές, λιμνούλες και καταρράκτες, ταβέρνες, παραδοσιακούς νερόμυλους, υπαίθριο θεατράκι και χώρους αναψυχής. θα γευματίσουμε εξ ιδίων σε ταβερνάκια της περιοχής και το απόγευμα γεμάτοι από εικόνες και εμπειρίες θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφή για τη Θεσσαλονίκη.