el +30 23940 20531 info@ioletravel.gr

Ημερήσια εκδρομή: Μικρόκαστρο-Χρυσαυγή-Νεάπολη-Σιάτιστα-Τσοτύλι 14/11

0
Κόστος
Από17 €
Κόστος
Από17 €
Για κρατήσεις επικοινωνήστε με το γραφείο μας

Προσθήκη κράτησης

Αποθήκευση στα αγαπημένα

Adding item to wishlist requires an account

134
Λεπτομέρειες εκδρομής

Άφιξη & Αναχώρηση

Λαγκαδάς και Θεσσαλονίκη

Ώρα αναχώρησης

Λαγκαδάς 07:15

Δημαρχείο Σταυρούπολης 07:45

Άγαλμα Βενιζέλου 08:00

Ανάλογα με τις συμμετοχές θα διαμορφωθούν και οι ενδιάμεσες στάσεις.

Στην τιμή περιλαμβάνονται

  • Μεταφορά με πολυτελές, ασφαλές πούλμαν του γραφείου μας το οποίο τηρεί όλα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και οι ενδιάμεσες μετακινήσεις.
  • Έμπειρος αρχηγός - συνοδός του γραφείου.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται

  • Γεύματα, ποτά.
  • Ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.
Πρόγραμμα

Αναχωρούμε νωρίς το πρωί από τον Λαγκαδά στις 07:15 και την Θεσσαλονίκη στις 08:00 με προορισμό το πανέμορφο μοναστήρι της Παναγίας  Μικροκάστρου, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο και κατευθυνόμαστε στον επόμενο προορισμό μας, την Χρυσαυγή. Εκεί θα έχουμε χρόνο να επισκεφθούμε το γεφύρι, ακολουθώντας μια ευχάριστη πεζοπορική διαδρομή 10 λεπτών από το κέντρο του χωριού. Ο περιβάλλον χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και αποτελεί χώρο αναψυχής για τους επισκέπτες. Στη συνέχεια, θα θαυμάσουμε έναν παλιό νερόμυλο ο οποίος είναι πρόσφατα ανακαινισμένος και λίγο πριν τον νερόμυλο θα μας εντυπωσιάσει η Δέση. Πρόκειται για πέτρινο καταρράκτη μήκους 25 μέτρων και ύψους 7,5 μέτρων που κτίστηκε το 1855 για τη λειτουργία του νερόμυλου του χωριού. Στη Χρυσαυγή θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για φαγητό. Επιβιβαζόμαστε και αναχωρούμε για τη Σιάτιστα ακολουθώντας μια διαδρομή περνώντας μέσα από το Τσοτύλι και την Νεάπολη. Φτάνοντας στη Σιάτιστα θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα και καφέ. Άφιξη το απόγευμα στον τόπο μας , με τις καλύτερες εντυπώσεις!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σύμφωνα με τα νέα μέτρα κατά του covid-19 για την μετακίνηση εκτός νομού απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε αρνητικό αποτέλεσμα rapid test(48 ώρες)/μοριακό έλεγχο(72 ώρες) και η αστυνομική σας ταυτότητα για ταυτοποίηση των στοιχείων σας. Για παιδιά κάτω των 12 ετών απαιτείται self test.

Πληροφορίες προορισμού

Μοναστήρι Παναγίας Μικροκάστρου

Το µοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται 12 χιλιόµετρα νοτιοδυτικά της Σιάτιστας. Το καθολικό του μοναστηριού αγιογραφήθηκε, με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες, το 1797 από Ηπειρώτες Καπεσοβίτες ζωγράφους. Εξαιρετικό είναι το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο στο οποίο ακολουθείται η τέχνη του «τρυπητού» δηλαδή με διαμπερή κενά ανάμεσα στα θέματα. Η εικόνα της βρεφοκρατούσας Θεοτόκου θεωρείται θαυματουργή και είναι η παλαιότερη των άλλων, με πιθανή χρονολογία το 1603 ενώ μία πρόσφατη έρευνα την χρονολογεί στον 13ο αιώνα. Η φθορά του χρόνου αφαίρεσε κάθε χρωστική ουσία από τα πρόσωπα της Εικόνας, αλλά παρ’ όλα αυτά η γραφή των χαρακτηριστικών τους είναι έντονα εκφραστική. Ολόκληρη η Εικόνα φέρει ασημένια επένδυση, η δε ιλαρότητα των προσώπων τόσο της Παναγίας Μητέρας όσο και του παιδίου Ιησού ελκύει παραμυθητικά τον κάθε προσκυνητή. Η μεγάλη ευλάβεια στην Εικόνα αυτή οφείλεται στην ανεξάντλητη χάρη που φανερά ή μυστικά ο πιστός λαός αποκομίζει. Για το λόγο αυτό τηρεί τα θρησκευτικά του έθιμα με μεγάλη αφοσίωση.

Χρυσαυγή 

Το χωριό Χρυσαυγή είναι χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων στην Κοζάνη και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά και ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Τα υπέροχα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια του που είναι χτισμένα από ντόπιους μαστόρους και κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής αποτελεί, επίσης, το σχολείο του χωριού που χτίστηκε το 1925, αλλά και η επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην πλατεία του χωριού, που χρονολογείται από το 1866. Η Χρυσαυγή είναι ένα ιστορικό χωριό, με αιώνες κατοίκησης. Η ονομασία του κρύβει πίσω της μια παράδοσξη ιστορία που μας γυρνάει στο 1830. Ο μπέης Αλή Κούκο, που κυριαρχούσε στην περιοχή, δολοφονήθηκε από τους κατοίκους του χωριού εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων που είχε. Ήθελε να παραδίδουν στον ίδιο κάθε νύφη, ώστε να περνάει μαζί του την πρώτη νύχτα του γάμου της! Η επόμενη μέρα από τη δολοφονία του χαρακτηρίστηκε ως “χρυσή αυγή”, από όπου και προέκυψε η ονομασία Χρυσαυγή του χωριού. 

Σιάτιστα

Η Σιάτιστα θα σας υποδεχτεί με σεμνότητα μα θα σας κερδίσει με την αρχοντιά, τη γοητευτική ιστορία της και τους φιλόξενους κατοίκους της. Αποτελείται από δυο συνεχόμενους πυκνούς οικιστικούς σχηματισμούς, τη Γεράνεια και τη Χώρα, που στον καθένα δεσπόζει και ένα καμπαναριό, που σηματοδοτεί και προσδιορίζει τα μορφολογικά στοιχεία που συνθέτουν τους δύο παραδοσιακούς ιστούς της πόλης. Τα στενά δορμάκια δίνουν την εντύπωση παγίδευσης σ’ ένα τόπο ήσυχο κλεισμένο γύρω από γυμνά βουνά.