el +30 23940 20531 info@ioletravel.gr

Ημερήσια εκδρομή: Λίμνη Βεγορίτιδα-Ι.Μ.Αγ.Παντελεήμων-Παλαιός Αγ. Αθανάσιος-Καϊμακτσαλάν 21/11

0
Κόστος
Από15 €
Κόστος
Από15 €
Για κρατήσεις επικοινωνήστε με το γραφείο μας

Προσθήκη κράτησης

Αποθήκευση στα αγαπημένα

Adding item to wishlist requires an account

217
Λεπτομέρειες εκδρομής

Άφιξη & Αναχώρηση

Λαγκαδάς και Θεσσαλονίκη

Ώρα αναχώρησης

Λαγκαδάς 07:15

Δημαρχείο Σταυρούπολης 07:45

Άγαλμα Βενιζέλου 08:00

Ανάλογα με τις συμμετοχές θα διαμορφωθούν και οι ενδιάμεσες στάσεις.

Στην τιμή περιλαμβάνονται

  • Μεταφορά με πολυτελές, ασφαλές πούλμαν του γραφείου μας το οποίο τηρεί όλα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και οι ενδιάμεσες μετακινήσεις.
  • Έμπειρος αρχηγός - συνοδός του γραφείου.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται

  • Γεύματα, ποτά.
  • Ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.
Πρόγραμμα

Αναχωρούμε νωρίς το πρωί από τον Λαγκαδά στις 07:30 και από την Θεσσαλονίκη στις 08:00.  Στην πρώτη μας στάση επισκεπτόμαστε την Ι.Μ Αγ. Παντελεήμονος και Ευβούλης Αμυνταίου. Η μονή είναι χτισμένη δίπλα στο χωριό Άγιος Παντελεήμων, ανάμεσα στις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών. Επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο και αναχωρούμε για τον επόμενο προορισμό μας τη λίμνη Βεγορίτιδα,πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες λίμνες της Ελλάδας, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε πλήθος σπάνιων πτηνών που διαβιώνουν και έχουν βρει καταφύγιο στη Λίμνη. Επόμενη στάση το αναψυκτήριο «Εβόρα», που βρίσκεται σε μία καταπράσινη περιοχή, στην τεχνητή λίμνη της οποίας φιλοξενούνται πάπιες, χήνες, κύκνοι αλλά και ελάφια και όπου θα απολαύσουμε τον καφέ μας με θέα από ψηλά. Παράλληλα, θα έχουμε την μοναδική εμπειρία να μάθουμε από πρώτο χέρι πως συλλέγεται η τρούφα από τους εξειδικευμένους ανιχνευτές τρούφας και τα εκπαιδευμένα τρουφόσκυλά τους. Στη συνέχεια αναχωρούμε για τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, έναν από τους παραδοσιακότερους οικισμούς της Μακεδονίας,  σε υψόμετρο 1.200 μέτρων χτισμένο στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν. Στον ελεύθερο μας χρόνο μπορούμε να  περιηγηθούμε στα γραφικά καλντερίμια του χωριού και να θαυμάσουμε τα πετρόχτιστα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, χτισμένα με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Μπορούμε επίσης να απολαύσουμε τον καφέ μας ή το μεσημεριανό μας φαγητό σε μια από τις ταβέρνες του χωριού. Το απόγευμα παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Θεσσαλονίκη με τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σύμφωνα με τα νέα μέτρα κατά του covid-19 για την μετακίνηση εκτός νομού απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε αρνητικό αποτέλεσμα rapid test(48 ώρες)/μοριακό έλεγχο(72 ώρες) και η αστυνομική σας ταυτότητα για ταυτοποίηση των στοιχείων σας. Για παιδιά κάτω των 12 ετών απαιτείται self test.

Πληροφορίες προορισμού

Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονα και Ευβούλης – Αμυνταίο

Η ιερά μονή αγίων Παντελεήμονος και Ευβούλης Αμυνταίου ιδρύθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόκλητο το 2004 (Π.Δ. 92/2004. ΦΕΚ 69/Α/2004). Είναι χτισμένη δίπλα στο χωριό άγιος Παντελεήμων, ανάμεσα στις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών και απέχει από το Αμύνταιο 10 λεπτά και από την Πτολεμαΐδα 20. Σύμφωνα με την παράδοση στην παραλία του χωριού άγιος Παντελεήμων βρισκόταν παλαιό Μοναστήρι με Εκκλησία και κελιά που ετιμάτο στον άγιο Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα. Η αύξηση όμος της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδος έγινε αιτία να καταποντιστεί η Μονή. Το σημερινό Μοναστήρι κατά κάποιο τρόπο αποτελεί συνέχεια της παλιάς ιεράς Μονής παρά το γεγονός ότι είναι χτισμένο σε διαφορετική τοποθεσία από την παλαιά. Σήμερα η Μονή λειτουργεί ως κοινόβιο.

Λίμνη Βεγορίτιδα

Η λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκεται στο χωριό Άγιος Παντελεήμονας και είναι από τις βαθύτερες της χώρας αφού ο πυθμένας της σε πολλά σημεία αγγίζει τα 50 μέτρα. Η Βεγορίτιδα αποτελεί σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη πουλιών και μαζί με τη λίμνη Πετρών αποτελεί ένα σχεδόν ενιαίο οικοσύστημα. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 162 είδη πουλιών από τα οποία φωλιάζουν τα 87. Επίσης έχουν καταγραφεί 20 είδη ψαριών, είδη αμφίβιων, λύκοι αρκούδες και άλλα θηλαστικά. Πέρα από την οικολογική της αξία, η Βεγορίτιδα αξιοποιείται για την άρδευση της περιοχής καθώς και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ διοργανώνονται και πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος. Η Βεγορίτιδα συνδέεται με τη λίμνη Πετρών χάρη σε μια στενή διώρυγα.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

O Παλαιός Άγιος Αθανάσιος ή Τσέγανη είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στους πρόποδες του όρους Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν, στην κορυφή Πιπερίτσα, δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Απέχει μόλις 10 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν. Ο διατηρητέος οικισμός του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τότε, οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στο νέο χωριό, 6 χλμ πιο κάτω. Η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του Αγίου Αθανασίου βασίζεται στην πελεκητή πέτρα και το ξύλο. Τα πέτρινα σπίτια του οικισμού με τις θαυμάσιες κεραμοσκεπές είναι ο λόγος για τον οποίο ο Άγιος Αθανάσιος ονομάζεται και “Πέτρινο Χωριό”.