el +30 23940 20531 info@ioletravel.gr

Διήμερη εκδρομή: Καστοριά Κορέστεια τα πλίθινα χωριά της λήθης… Εμποροπανήγυρη Άργους Ορεστικού 24-25/09

0
Κόστος
Από75 €
Κόστος
Από75 €
Για κρατήσεις επικοινωνήστε με το γραφείο μας

Προσθήκη κράτησης

Αποθήκευση στα αγαπημένα

Adding item to wishlist requires an account

335
Λεπτομέρειες εκδρομής

Άφιξη & Αναχώρηση

Θεσσαλονίκη

Ώρα αναχώρησης

Πρωινή αναχώρηση

Ημερομηνίες αναχωρήσεων

24-25/09

Στην τιμή περιλαμβάνονται

  • Μεταφορά με πολυτελές, ασφαλές πούλμαν του γραφείου μας.
  • Μία (1) διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο CHLOE 3* με πρωινό.
  • Περιηγήσεις - ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδρομής.
  • Έμπειρος αρχηγός - συνοδός του γραφείου.
  • Ασφάλεια αστικής/επαγγελματικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται

  • Ποτά, γεύματα, εισόδους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
  • Δημοτικοί φόροι ξενοδοχείων.
  • Ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.
Πρόγραμμα

1η ημέραΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Αναχώρηση στις 7:30 και κάνοντας την απαραίτητη στάση άφιξη στο Λιμναίο οικισμό ( Δισπηλιο). Μια επίσκεψη στο Προϊστορικό Δισπηλιό δεν είναι ένας απλός περίπατος. Είναι ένα μεγάλο ταξίδι που σε πάει πολύ μακριά. Σε μια χώρα του άγνωστου και του αινιγματικού, που την ονομάζουμε «Προϊστορία», όπου τα πράγματα μπορεί να μην είναι όμοια με όσα μας περιβάλλουν σήμερα, έχουν, όμως, την ίδια σημασία. Ακολουθει επίσκεψη στο σπήλαιο του Δράκου. “Πριν από πολλούς αιώνες η μεγάλη σπηλιά που βρίσκεται πριν από το μοναστήρι της Μαυριώτισσας ήταν χρυσορυχείο και το φύλαγε ένας δράκος που ανέπνεε και έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριασμένους ατμούς. Ύστερα από το κτίσιμο της Καστοριάς (Ή’ ή Ι’ αιώνας) ο πρώτος βασιλιάς ο Κάστωρ, θέλοντας να διασκεδάσει τον φιλοξενούμενο αδελφό του Πολυδεύκη και τον πεθερό του Κέλι ιερέα του θεού, απεκάλυψε το τεράστιο αυτό σπήλαιο. Η παρουσία όμως του δράκου τους εμπόδιζε την προσέγγιση στη σπηλιά.. Τότε ο βασιλιάς υπεσχέθη μεγάλα δώρα σ’αυτόν που θα σκότωνε τον δράκο…….. Ακολουθει επίσκεψη στην άκρη της λίμνη στην περιοχή όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Μαυριωτισσας. Προσκύνημα και χρόνος ελεύθερος για γευμα. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση στα δωμάτια μας. Το βράδυ βόλτα όσοι επιθυμούν στο Αργος Ορεστικό για την εμποροπανήγυρη, σε έναν μεγάλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις παρυφές της πόλης. Η αρχή του φθινοπώρου για μια αγροτική περιοχή ήταν η εποχή της συλλογής και της διάθεσης των προϊόντων. Το σημερινό πανηγύρι του Άργους Ορεστικού ( έχει τις ρίζες του από τον 15αι ) κρατάει όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία και συγχρόνως πλουσιότερο και καταναλωτικότερο γοητεύει τους επισκέπτες του που συρρέουν από κοντά και από μακριά για να αγοράσουν κάθε είδος ένδυσης, στρωσίδια, χαλιά και κουζινικά, όσα προϊόντα παράγει ο τόπος (όσπρια, φρούτα, λουκούμια και άλλα), γλυκίσματα (χαλβά, λουκουμάδες). Κι όλα αυτά σε ποικιλία και ποιότητες για κάθε γούστο και βαλάντιο. Διάχυτη σε όλο τον χώρο και ερεθιστική η μυρωδιά που βγαίνει από τις ταβέρνες και τα σουβλατζίδικα. Και πιο πέρα σε μια πανδαισία φώτων και χρώματος, η χαρά των παιδιών με τα ηλεκτρικά τρενάκια και αυτοκίνητα, τις κούνιες και τις κούκλες, ένα πολύχρωμο λούνα- πάρκ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

2η ημέραΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΧΩΡΙΑ ΚΟΡΕΣΤΕΙΑΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρωινό και αναχώρηση για το οδοιπορικό σε μια ιστορική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Σπίτια πλινθόκτιστα, του περασμένου αιώνα, φτιαγμένα με λάσπη από κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο και κεραμιδένιες στέγες, εγκαταλελειμμένα, μοναχικά, κρατιούνται στο πέρασμα του χρόνου και στις αντίξοες –πολλές φορές- καιρικές συνθήκες. Το όνομα αυτών, Κορέστεια, γνωστά και ως «πλίνθινα χωριά», τα οποία απλώνονται σε οροπέδιο που εκτείνεται δυτικά του όρους Βέρνον (Βίτσι) και ανατολικά του όρους Τρικλάριον (Μάλι Μάδι). Η ονομασία αποτελεί παραφθορά του αρχαίου ονόματος της περιοχής, η οποία καλείτο Ορεστίς, από τους πρώτους κατοίκους της, που εγκαταστάθηκαν τη 2η χιλιετία π.Χ. Γαβρος, Κρανιωνας, Μαυροκαμπος μερικά από αυτά που θα επισκεφτούμε και θα δούμε από κοντά . στην συνέχεια άφιξη στο χωριό Μελάς. Η Καστοριά ήταν η περιοχή από όπου πυροδοτήθηκε ο απελευθερωτικός Μακεδονικός Αγώνας (1904-1908). Η αντιστασιακή δράση οργανώθηκε εδώ, με πρωτεργάτη τον Παύλο Μελά, ο οποίος σκοτώθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1904 στο χωριό Μελάς (πρώην Στάτιστα). Εκεί βρίσκεται και το σπίτι όπου πέθανε, το οποίο λειτουργεί πλέον ως μουσείο με ενθύμια του Μακεδονικού Αγώνα. Ξενάγηση στον χώρο και επιστροφή στην Καστοριά. Χρόνος ελεύθερος στην πολη της Καστοριάς και όσοι επιθυμούν επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Γευμα εξ ιδίων και επιστροφή στην πολη μας.

Τιμοκατάλογος:

Δίκλινο 75€ το άτομο με πρωινό

Μονόκλινο : 110€ ( Κατόπιν Συνεννοήσεως)

H σειρά των επισκέψεων μπορεί να τροποποιηθεί, για την καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος, χωρίς να παραληφθεί καμία από αυτές.