el +30 23940 20531 info@ioletravel.gr

Ημερήσια εκδρομή: Γιορτή Γουρνοχαράς Βλάστη Κοζάνης- Ι. Μ. Αγίου Παντελεήμονος Βλάστης – Άγιος Μηνάς Εμπόριο Κοζάνης, 04/12

0
Κόστος
Από15 €
Κόστος
Από15 €
Για κρατήσεις επικοινωνήστε με το γραφείο μας

Προσθήκη κράτησης

Αποθήκευση στα αγαπημένα

Adding item to wishlist requires an account

454

Το έθιμο της γουρνοχαράς, δια του οποίου γινόταν η υποδοχή των ξενιτεμένων για τις Γιορτές και το Νέο Έτος, αναβιώνει και πάλι στην ορεινή κοινότητα της Βλάστης, το πρώτο Σαββατοκύριακο  του Δεκεμβρίου και το iOLE Travel  θα είναι εκεί!
Στην πλατεία της Βλάστης θα ανάψει η φωτιά, θα στηθούν τα καζάνια για να γίνουν οι πεντανόστιμες τσιγαρίδες, η τηγανιά, τα λουκάνικα και ο πατσάς. Όλα αυτά εντελώς δωρεάν με συνοδεία εκλεκτού κρασιού, παραδοσιακών τυριών Βλάστης και παραδοσιακής μουσικής.

Μη το χάσεις!

🍁
Πρόκειται για έναν ορεινό τόπο με υψόμετρο 1.140 μ.σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πόλη της Κοζάνης. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βουνά, το Σινιάτσικο και Mουρίκι και καλύπτεται από καταπράσινες συστάδες δέντρων (οξιές και βελανιδιές), αλλά και από ορεινά λιβάδια. Σε απόσταση επτά χιλιομέτρων βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, όπου το μάτι αγναντεύει τα όρη της μακεδονικής γης.
Θα την επισκεφτούμε για ένα Κυριακάτικο προσκύνημα, το απόγευμα κατά την επιστροφή μας και να πιούμε νερό απ την πηγή με το αγίασμα που βρίσκεται έξω απ’ το μοναστήρι, που όπως λένε είναι θαυματουργή.
🍁
Στην επιστροφή αξίζει μια στάση στο Εμπόριο Κοζάνης. Μπορείτε να θαυμάσετε εκτός από τον Ιερό ναό του Αγίου Μηνά και πιστό αντίγραφα του Πύργου του Γαλατά της Κωνς/πολης, πιστό αντίγραφο του Ναού της του Θεού Σοφίας (Αγίας Σοφίας) της Κωνσταντινούπολης, παρεκκλήσι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμοκολύτρας εντός του ναού του Αγίου Μηνά.
Τα έργα αυτά πραγματοποιούνται από τον Αρχιμανδρίτη π. Ναθαναήλ Φίλιο.

Λεπτομέρειες εκδρομής

Άφιξη & Αναχώρηση

Λαγκαδάς και Θεσσαλονίκη

Ώρα αναχώρησης

Άγαλμα Βενιζέλου 08:00

Ανάλογα με τις συμμετοχές θα διαμορφωθούν και οι ενδιάμεσες στάσεις.

Στην τιμή περιλαμβάνονται

  • Μεταφορά με πολυτελές, ασφαλές πούλμαν του γραφείου μας και οι ενδιάμεσες μετακινήσεις.
  • Έμπειρος αρχηγός - συνοδός του γραφείου.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται

  • Ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.
Πρόγραμμα

Κεντρική αναχώρηση από άγαλμα Βενιζέλου Θες/νίκης 08:00. Ανάλογα με τις κρατήσεις θα διαμορφωθούν και οι στάσεις.
Άφιξη στη Βλάστη Κοζάνης , το  στολίδι της Δυτικής Μακεδονίας.  η ψυχή του Μακεδονικού αγώνα.  Καφές και περιήγηση στα καλντερίμια το χωριού με τα παλιά αρχοντικά, αλλά και τα νεόδμητα κτίρια. Θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στη μεγάλη γιορτή της Γουρνοχαράς με τοπικά εδέσματα τσιγαρίδες τυριά και πολύ χορό. Κυριακάτικο προσκύνημα στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, το απόγευμα κατά την επιστροφή μας.

Αναχώρηση για γεύμα στο πανέμορφο Εμπόριο Εορδαίας. Ένα παλιό, ιστορικό χωριό , το οποίο ήταν ανέκαθεν κεφαλοχώρι και κέντρο εμπορίου, με πολλά Μακεδονίτικα σπίτια, μία γραφική πλατεία, στενά δρομάκια με βρύσες και τρεχούμενα νερά και τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, πολιούχου και προστάτη του χωριού.

Στη συνέχεια αναχωρούμε για Θεσσαλονίκη.