enel +30 23940 20531 +30 2310 553147 info@ioletravel.gr

Διακοπές με το κατοικίδιό σου

Pet friendly νησιά & παραλίες

Ωραία, το αποφάσισες να πας διακοπές με το κατοικίδιό σου, αλλά πρέπει να βρεις και πού. Το “πού” λοιπόν είναι ένας μοναδικός συνδυασμός καταλύματος που επιτρέπει ζώα και παραλιών που είναι “φιλικές προς τα κατοικίδια”! Για να κλείσεις τις διακοπές σου μην αρκεστείς μόνο στις online υποσχέσεις, πρέπει να μιλήσεις και τηλεφωνικά με τον ξενοδόχο για να δεις πόσο διατεθειμένος είναι, πραγματικά, να φιλοξενήσει το ζωάκι σου. Σε περίπτωση που έχεις σκύλο, και μάλιστα μεγαλόσωμο, καλό θα ήταν να το αναφέρεις από πριν γιατί δεν υποστηρίζουν όλα τα καταλύματα τα μεγαλύτερα ζωάκια.

Σε ό,τι αφορά τις παραλίες υπάρχουν οι γενικοί κανόνες – που ισχύουν μόνο για τα σκυλάκια, μιας και οι γάτες δεν είναι fan του είδους – και είναι οι εξής 5:

  • Να αποφύγεις τις άκρως τουριστικές παραλίες, που γίνεται κοσμοπλημμύρα.
  • Οπότε αν κάποιος παραπονεθεί καλό θα ήταν να απομακρύνεις το κατοικίδιό σου από τη θάλασσα, αλλά όχι και από την παραλία.
  • Φτιάξε μια όμορφη μεγάλη σκιά, σε ένα δροσερό μέρος, βάλε το νεράκι του και απόλαυσε ένα υπέροχο μπάνιο. Ιδανικά, βρες ένα πιο απόμερο σημείο για να μην έχεις θέματα με τους υπόλοιπους λουόμενους! Το σκυλάκι θα πρέπει να είναι δεμένο στην ομπρέλα ή στο σημείο που βρίσκεσαι και όχι ελεύθερο.
  • Επίσης, οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν την τάση μετά το μπάνιο να τινάζονται, οπότε θα πρέπει να προνοήσεις να τον κατευθύνεις να βγει από καποιο σημείο που δε θα ενοχλήσει τους άλλους λουόμενους.
  • Τα ζωάκια μας είναι σαν τα παιδιά! Δεν αντέχουν και δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Οπότε φρόντισε να επισκέπτεσαι την παραλία πρωινές ή απογευματινές ώρες και να έχεις πάντα κοντά το νερό του (και ένα μπουκάλι νερό για να του ανανεώνεις το μπολ του).

Πέρα όμως από τους γενικούς κανόνες που πρέπει να τηρήσεις, όπου και αν επιλέξεις να πας, υπάρχουν και κάποιες παραλίες που ήδη έχουν αποκτήσει την “Pet Friendly” φήμη τους. Οι φήμες, λοιπόν, θέλουν τη Σαμοθράκη να είναι μακράν -εδώ και πολλά χρόνια- η Νο 1 επιλογή για τους ζωόφιλους. Στην ίδια φιλοσοφία – με κατοίκους και τουρίστες να σιγοντάρουν προς αυτήν την κατεύθυνση – ακολουθούν η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Ιθάκη (παραλίες Ταμπακαριό στο Βαθύ, Πλακούτσες στο Κιόνι), η Πάρος (παραλίες Αη Γιάννης Καλυβίτης, Κροτήρι και Καμινάκι), η Νάξος (παραλία Άη Γιάννηδες και Λαγούνα), η Δονούσα (παραλία Πλάκες), η Σχοινούσα (παραλία Μερσίνι), τα Κουφονήσια (παραλίες Παριανός 1, Παριανός 2, Χοντρός Κάβος 1 και Χοντρός Κάβος 2) τα Κύθηρα, αλλά και πιο κοντά στην Αθήνα το Αγκίστρι και η Αίγινα και η Χαλκιδική.

Με αεροπλάνα και καράβια…

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις -πριν καν ετοιμάσεις βαλίτσα- είναι να διαβάσεις τι ακριβώς ορίζει η νομοθεσία για τη μετακίνηση των ζώων συντροφιάς. Ενώ στα παρακάτω link μπορείς να δεις αναλυτικά τους κανονισμούς μετακίνησης για κάθε μέσο μεταφοράς:

Μπορεί να μη σε ενθουσιάζει η ιδέα – και σε καταλαβαίνουμε – αλλά μάλλον πρέπει να αγοράσεις ένα κλουβί μεταφοράς ζώου. Γιατί στα περισσότερα μέσα μεταφοράς επιβάλλεται! Σε περίπτωση, δε, που δεν έχεις το ζωάκι σου σε κλουβί θα πρέπει να προσέχεις πάρα πολύ να μην ενοχλήσεις τους συνταξιδιώτες σου, ενώ οι σκύλοι ίσως χρειαστούν και φίμωτρο.

Κάτι πολύ σημαντικό, που σίγουρα δεν πρέπει να θεωρήσεις αυτονόητο, είναι η μεταφορά σου μέχρι το αεροδρόμιο, το τρένο ή το λιμάνι. Αν αποφασίσεις να καλέσεις ταξί, οφείλεις να ενημερώσεις ότι θα έχεις μαζί σου κάποιο ζωάκι. Σε περίπτωση που δεν το κάνεις προετοιμάσου για πολλά άγρια βλέμματα από πλευράς του ταξιτζή, γκρίνια και πιθανόν επιπλέον χρεώσεις! Τι μπορείς να κάνεις για να μην ταλαιπωρηθείς; 

Αν έχεις επιλέξει road trip με δικό σου μέσο, τότε φρόντισε να στρώσεις κάποιο προστατευτικό ύφασμα μέσα στο αυτοκίνητο και να κάνεις συχνές στάσεις για να βγαίνει το ζωάκι σου, να τεντώνεται, να πίνει νερό και να κάνει την βόλτα του, αν θέλει. Αν δε θες να έχεις “ατυχήματα”, ξεκίνα 24 ώρες πριν το ταξίδι να μειώνεις λίγο το φαγητό και 3 ώρες πριν την αναχώρηση να μη φάει τίποτα. Σκέψου, μάλιστα, το ενδεχόμενο να δώσεις στο ζωάκι σου κάτι για τη ναυτία, αν γνωρίζεις ότι υπάρχει πιθανότητα να ζαλιστεί. 

Check up!

Αγαπητέ σκυλογονέα και γατογονέα, άσε κάτω τη βαλίτσα και πιάσε το τηλέφωνο!

Πάρε τον κτηνίατρο και κανόνισε ένα γενικό check up για τον μαλλιαρό σου φίλο! Ασχέτως των ταξιδιωτικών σου πλάνων, το ζωάκι σου θα πρέπει να έχει κάνει όλα του τα εμβόλια και να διαθέτει πλήρως ενημερωμένο βιβλιάριο. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις να σου πούμε, πως πλέον είναι υποχρεωτικό (και από τον νόμο) το μικροτσίπ (ή αλλιώς ηλεκτρονική ταυτότητα – τσιπ εντοπισμού)! Και αυτό σίγουρα είναι για το καλό του, γιατί σε περίπτωση που παρασυρθεί σε “καλοκαιρινές περιπέτειες” και χάσει το δρόμο του, το τσιπ εντοπισμού θα σε βοηθήσει να το βρεις χωρίς άγχος! Ζήτα από τον κτηνίατρό σου, λοιπόν, να προβεί στα προβλεπόμενα για την ηλικία του ζώου εμβόλια, αποπαρασιτώσεις (για ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα) καθώς και τις απαραίτητες εξετάσεις (τόσο για καλαζάρ όσο και για την ασθένεια των τσιμπουριών). Και επειδή – ως γνωστόν – τα κουνούπια το καλοκαίρι θερίζουν, μην ξεχάσεις να ζητήσεις να βάλει στον σκύλο σου την απαραίτητη αμπούλα που θα το προφυλάξει από τις επικίνδυνες σκνίπες, ενώ για έξτρα προστασία από τα τσιμπούρια, φόρα του και το ειδικό κολάρο που τα απωθεί.

Άρα, δε φεύγουμε διακοπές χωρίς πλήρως ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, τσιπαρισμένο ζώο και πρόληψη για εξωπαράσιτα (τσιμπούρια, ψύλλους).

Φτιάξε βαλίτσα!

Έφτασε η ώρα της βαλίτσας! Έχοντας φροντίσει για τα βασικά (διαμονή, μεταφορά, κτηνίατρο) έφτασε η ώρα να πακετάρεις! Και εδώ έρχεται η μεγάλη ερώτηση «Τί να πάρω μαζί μου;» Υποθέτω ότι τη δική σου βαλίτσα την έχεις ήδη πακετάρει (ή τουλάχιστον ξέρεις τι θα πάρεις μαζί σου), οπότε θα μιλήσουμε μόνο για της γάτας ή του σκύλου σου.

  • Το βιβλιάριο υγείας.Πρώτο και πολύ βασικό είναι να έχεις μαζί σου όλα τα αποδεικτικά έγγραφα του σκύλου ή της γάτας σου, ούτως ώστε, αν χρειαστεί ή αν σου ζητηθεί, να μπορείς να δείξεις τα εμβόλια και τις αποπαρασιτώσεις του. Συγκεκριμένα, το βιβλιάριο καλό είναι να το έχεις στην τσάντα σου – για άμεση ζήτηση – και όχι στη βαλίτσα.
  • Κολάρο με χαραγμένη ταυτότητα και το κινητό σου.Κανονικά την ταυτότητα πρέπει να τη φοράει το ζωάκι σου και όχι να μπει στη βαλίτσα. Οπότε απλά σου υπενθυμίζουμε αν δεν έχεις χαραγμένη ταυτότητα στο κολάρο, να βγάλεις οπωσδήποτε μία πριν φύγεις.
  • Τσαντάκι πρώτων βοηθειών για το κατοικίδιό σου. Έχοντας πρώτα ζητήσει από τον κτηνίατρό σου μία λίστα με τα απαραίτητα που πρέπει να έχεις μαζί σου, δημιούργησε τo pets first aid kit και βάλ' το μέσα στη βαλίτσα. Μην ξεχάσεις να πάρεις ειδικές δραμαμίνες, σε περίπτωση που το ζωάκι σου νιώσει ναυτία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Φυτικό αντικουνουπικό, όπως σιτρονέλα.Μην το παραλείψεις και μην το ξεχάσεις, για να μη σου θυμίσουμε πόσες ασθένειες μπορεί να κολλήσουν τα κατοικίδια από τα κουνούπια.
  • Τα απαραίτητα: Μπολ φαγητού, νερού, τροφή, το κρεβατάκι του, βούρτσα και τα ειδικά σαμπουάν του.Πρέπει άλλωστε να νιώσει οικεία και όμορφα στο νέο περιβάλλον όπου θα βρεθεί. Τροφή πάρε λίγη παραπάνω, για την περίπτωση που αυξηθεί η όρεξή του. Αν έχεις γατούλα μην ξεχάσεις την άμμο της και το αντίστοιχο δοχείο.
  • Το αγαπημένο του παιχνίδι.Για τις γάτες και τα σκυλιά τα παιχνίδια τους είναι πολύ σημαντικά. Αυτά τα κρατούν απασχολημένα και τους δίνουν μικρές δόσεις ευτυχίας (ναι το γρατζούνισμα ή το μάσημα μπορεί να κάνει πολύ ευτυχισμένα τα μικρά αιλουροειδή).
  • Φίμωτρο, λουρί, κλουβί.Στα όχι και τόσο ευχάριστα εφόδια των διακοπών προστίθενται τα αξεσουάρ βόλτας και μετακίνησης που κρίνονται απαραίτητα, ειδικά σε περίπτωση που μετακινηθείς με οτιδήποτε άλλο εκτός από το αμάξι σου.
  • Poop bags.Πρέπει σε κάθε βόλτα του ζώου σου να φροντίζεις ώστε αφού κάνει την ανάγκη του να παραμένει ο χώρος καθαρός, γι' αυτό και είναι απαραίτητες οι σακούλες συλλογής περιτωμάτων.

Let the vacation begin!

Επιτέλους τα κατάφερες! Έφτασες στη δική σου “Ιθάκη”! Οι διακοπές σου και επισήμως ξεκινάνε. Πριν όμως βάλεις μαγιό και φύγεις (τρέχοντας) για την πρώτη παραλία υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να προσέξεις:

  • Φτάνοντας στο μέρος που θα μείνεις δώσε στο ζωάκι σου τον χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί. Άφησέ το να επεξεργαστεί και να μυρίσει το νέο περιβάλλον.
  • Δημιούργησε τη “γωνιά του κατοικίδιου” μέσα στο δωμάτιο, τοποθετώντας το μπολ του νερού, του φαγητού, το κρεβατάκι του, το παιχνίδι του και αν έχεις γάτα βάλε και την άμμο. Πήγαινε τον μαλλιαρό σου φίλο μέχρι εκεί για να του δείξεις τη γωνιά του ώστε να νιώσει άνετα.
  • Αν έχεις σκύλο μην παραλείψεις να κάνεις μια βόλτα στην τριγύρω περιοχή να εγκλιματιστεί και να “αφήσει το σημάδι του”.
  • Αν έχεις γάτα και επιλέξεις να την αφήνεις κάποιες ώρες μόνη της στο δωμάτιο μεγάλη προσοχή σε μισάνοιχτα παράθυρα!
  • Σε περίπτωση που μένεις σε ξενοδοχείο να θυμάσαι ότι πρέπει και το κατοικίδιό σου, όπως και εσύ, να σέβεστε τις ώρες κοινής ησυχίας.

Το να κάνεις διακοπές μαζί με το κατοικίδιό σου είναι μία καταπληκτική εμπειρία. Λίγο η χαλαρή διάθεση του καλοκαιριού, λίγο το ότι όλοι οι χώροι (εστιατόρια, μπαρ, καφέ) είναι υπαίθριοι και μπορείς να έχεις μαζί το ζωάκι σου, οι διακοπές αποκτούν μια υπέροχη διάσταση μαζί με το κατοικίδιό σου. Η χαρά που θα προσφέρεις στο ζωάκι σου κάνοντας διακοπές μαζί του θα είναι ζωγραφισμένη στο βλέμμα του όταν θα σε κοιτάει.

Καλές διακοπές σε σένα και στο κατοικίδιο σου.

Ευχαριστούμε την ομάδα του yellow piraeus bank για το άρθρο του.

Leave a Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Clear
× Clear Filter

Προσθήκη κράτησης